COUTURE POST #25

 

Hoe zorg je goed voor je kleding? Opvallend maar logisch blijkt dat mensen eerder geneigd zijn om goed voor hun spullen te zorgen als de aanschaf ervan meer moeite heeft gekost.

Dat meer moeite mag je zelf invullen: of meer tijd en geld aan uitgegeven, of je hebt je de hele winter sufgebreid en de lekker warme trui is net op tijd klaar voor de laatste koude winterdag. De eerste krokussen zijn al gespot, voorzichtig aan wordt het weer tijd om het winterspul op te bergen, ook je trui die net af is.

 

MOTTEBALLEN

Is het echt nodig om je wollen kleding in de motteballen te leggen? En wat zijn dat eigenlijk? Vroeger waren het balletjes van kamfer, waar motten niks van moeten hebben. Tegenwoordig bestaan de balletjes uit naftaleen of nog nieuwer, paradichloorbenzeen. Moeilijk woord voor meteen weer vergeten, want je hebt ze liever niet in huis.

Beter kun je zorgen dat je wollen kleding schoon (gewassen) is, en het dan in bijvoorbeeld een katoenen zak opbergen. Wassen doe je met een speciaal wolwasmiddel, op een wolwasprogramma. Dat programma warmt meestal geleidelijker op, draait minder toeren en centrifugeert minder hard. Was het koud of max 30 graden, anders kan de wol krimpen.

In de zak kun je cederhout doen, of gebruik essentiële oliën zoals kamfer, tea tree of lavendel. Geurtjes die motten niet motten.

Extra netjes wordt je kleding weer als je het pluis er even afhaalt, bijv met een ontpiller of anti-pilling machientje. Of met de hand als je tijd over hebt of behoefte aan mindfulness. Zen.

Wist je trouwens dat kleding sneller pilt als de vezels van het gebruikte materiaal kort zijn? Dat is meestal het geval met gerecyclede wol. De vezels zijn dan al korter door het bewerkingsproces.