
De (fast) fashion industrie is steeds meer onder een vergrootglas komen te liggen de afgelopen decennia. Consumenten worden verleid om meer en vaker te kopen en kleding is gedegradeerd tot een wergwerpartikel. En dat is niet zo raar, want als je voor maar een paar euro iets leuks kan kopen dan is het ook niet zo erg als je het weggooit als je het na een paar keer dragen zat bent. Toch? Maar hoe bewust ben je dan bezig?
Je hoort steeds vaker termen als slow fashion. En gelukkig maar, want kleding hoort echt geen wegwerpartikel te zijn. En er is gelukkig ook steeds meer vraag naar eerlijke kleding, waarbij bewustzijn voor natuur en mens meer centraal staat, en waar mensen ook voor willen betalen. Er komen steeds meer kledingmerken die alleen kleding verkopen van biologische oorsprong of natuurlijk materialen. Of kledingmerken die daarnaast ook transparant zijn over hun kosten en zelfs op het kaartje vermelden waar wat naar toe gaat van de verkoopprijs.
Binnen dit kader van bewust met kleding omgaan, verdient maatwerkkleding, maatwerkpak, gemaakt door een kleermaker of -maakster, ook zeker een plek. Maatwerk betekent dat de kleding echt voor jou wordt gemaakt, op jouw maten, en op jouw verzoek. Er is dus geen overproductie, geen kleding die “voor niks” is gemaakt en weer vernietigd moet worden. Zo heb je in drie zinnen al twee voordelen van zelf kleding (laten) maken: het past je en er is geen overproductie. Je weet denk ik zelf wel hoe fijn het is als je iets aanhebt dat je goed zit. Waarvan de mouwen niet te krap of te lang zijn, die niet te wijd in je taille is en je dus ook niet de hele tijd op hoeft te hijsen of je buik in te houden om de knoop dicht te krijgen. En als niks knelt of slobbert, dan is dat gewoon een lekker gevoel als je deze kleding aanhebt.
En een lekker gevoel willen we allemaal wel, elke dag, elk uur. Je voelt je niet alleen lekker in kleding die past qua maat, maar ook qua stijl. Dat is misschien nog wel het moeilijkste, want een spijkerjurk kan je overal wel kopen, maar waar vind je nou die ene die Perfect bij joú past? Kleding die in winkels hangt is verzonnen en bedacht door stylisten. Zij hebben de kleuren bedacht, de trends en de modellen. Helemaal prima voor een heleboel mensen die zelf niet zo goed weten wat ze willen en mooi vinden, maar meiden en dames die dat wél weten die laten zich niks aansmeren, die kiezen zelf. Ze hechten er waarde aan dat er niemand op de hele wereld is die zo’n zelfde jurk heeft, die is echt uniek. En je weet, als je zo’n jurk hebt, en je draagt hem, dan voel je je niet alleen lekker, maar dan geeft het je ook een boost zelfvertrouwen.
Als je iemand bent die het snel warm of juist koud heeft, dan kan je ook voor confectiekleding het best echt goeie wollen of zijden kleding kopen. Want dit zijn stoffen die erg prettig dragen, elke dag. Je zweet veel minder, en ze hoeven ook minder vaak gewassen te worden. En denk bij wol niet meteen aan een dikke stugge wollen trui, want er zijn juist heel veel prachtige dunne soepele wollen stoffen, waar bijvoorbeeld pakken van gemaakt worden. Ik zie zelf vrij weinig kleding van mooie dunne wol in winkels hangen, maar kleermakers hebben allerlei soorten en kleuren van deze stoffen. Hetzelfde geldt voor zijde: er bestaan honderden soorten zijde, van heel dun en transparant tot behoorlijk dik glanzend, zoals de trouwjurk van Maxima. Er is voor elk wat wils.
Wanneer je een maatwerkpak hebt, waarbij je colbert en broek of rok ook los van elkaar kunt dragen, dan heb je met 1 aankoop twee supergoeie basis item in je kledingkast hangen, waar je prima mee kan combineren. Dat is gewoon slim kopen. Als je je kleding goed kan combineren, dan kom je makkelijk uit met minder kledingstukken. En als je eens een ander blousje op een rok wilt, of een jas bij een bepaalde outfit, dan kan dat altijd bijgemaakt worden. In de goeie stijl en kleur๐.
Het zal geen verrassing zijn dat kleding die je laat maken duurder is in aanschaf dan confectie kleding. Het is aan jou of je het vindt opwegen tegen wat ervoor terug krijgt:
pasvorm, kwaliteit, duurzaamheid en zelfs een portie zelfvertrouwen. Daarnaast is het ook een bijzondere ervaring om het mee te maken, je krijgt inzicht in hoe kleren worden gemaakt en waar je op moet letten als je in een winkel kleding koopt. Toch wil ik ook benadrukken dat als je niet overtuigd bent dat het voor jou een goed idee is, neem dan geen overhaaste beslissingen. Denk er dan eerst rustig over na, heb het er met anderen over, informeer je. Want als je iets voor jezelf laat maken, dan moet je dat weloverwogen doen, dat moet je zelf graag willen. Dat is dus dat bewuste ๐.
Het klinkt natuurlijk erg sjiek: je eigen kleding laten maken, dat is nog een beetje de erfenis van vervlogen tijden, toen vooral vooraanstaande dames en heren kleding lieten maken, maar tegenwoordig is zelf je kleding (laten) maken voor iedereen een mogelijkheid. Als je iets echt graag wilt, dan zorg je ervoor dat het lukt, bijvoorbeeld door ervoor te sparen. En als je zelf aan de slag wilt: in deze tijd schieten de cursussen om zelf te leren naaien als paddestoelen uit de grond. Want het is ook gewoon heel erg leuk om je eigen kleding te maken!
Buy less, choose well!